Deser z kaszy jaglanej i banana

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Deser z kaszy jaglanej i banana

Poznaj przepis na przepyszną słodką przekąskę z kaszy jaglanej i banana w dwóch odsłonach, która nie tylko polepszy Ci humor, ale także doda zdrowia!

Niedawno pisaliśmy o zbawiennym wpływie jedzenia kaszy jaglanej na nasze zdrowie i piękny wygląd. Jeśli chcecie przypomnieć sobie, co konkretnie zyskujemy, sięgając po jagły, zerknijcie tutaj.

Dziś natomiast prezentujemy Wam przepis na pyszny deser z użyciem zdrowej kaszy w dwóch odsłonach. Wersja pierwsza – dla miłośników bananów, wersja druga – dla amatorów kakaowych przekąsek.   

 

 

 

Deser z kaszy jaglanej i banana (wersja z samym bananem) (1 porcja)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki mleka,
  • 2 banany,
  • odrobina miodu.  

Sposób przygotowania:

Wlej mleko do rondelka i zacznij je gotować. Gdy mleko będzie się gotować, „przepłucz” kaszę gorącą wodą, a następnie dodaj ją do rondelka z lekko już podgotowanym mlekiem, zmniejsz płomień i całość gotuj jeszcze przez ok. 15 – 20 minut, do momentu, aż kasza przybierze odpowiednio miękką konsystencję („ w sam raz” do jedzenia). Gdy całość będzie się gotować, dokładnie umyj i obierz banany, a następnie pokrój je na większe kawałki i rozgnieć na „masę” w miseczce. Na około 3 minuty przed końcem gotowania kaszy, wlej powstałą z rozgniecionych bananów masę do rondelka z kaszą i mlekiem. Przenieś kaszę z rondelka na talerz. Dodaj do smaku odrobinę miodu. Całość możesz udekorować plasterkiem banana.   

 

Deser z kaszy jaglanej i banana (wersja kakaowa) (1 porcja)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki mleka,
  • 2 banany,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • odrobina miodu.  

Sposób przygotowania:

Dokładnie taki sam, jak w przepisie powyżej, jedyną różnicą jest fakt, że przed dodaniem na koniec miodu, wcześniej do kaszy dodajemy jeszcze kakao i wszystko dokładnie mieszamy.  

Obie wersje deseru możemy jeść zarówno „na ciepło” zaraz po ugotowaniu, jak i w wersji „na zimno”, po uprzednim schłodzeniu. 

Smacznego!

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.81/5 (16 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

k

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Deser z kaszy jaglanej i banana: