Piernik kojarzy nam się tylko ze Świętami. Niepotrzebnie! Przygotuj na uroczysty obiad przepyszny piernik litewski z bakaliami. Każdy będzie zachwycony.
W tym artykule:
Jak zrobić piernik litewski z bakaliami?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła
- 250 ml kefiru
- 25 dag miodu
- 3 jajka
- 20 dag bakalii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
Sposób przygotowania:
- Wyparz rodzynki i oderwij ogonki. Orzechy praż przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 150°C. Migdały wyparz i obierz, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki (jeżeli wybrałeś migdały w płatkach – ten krok pomiń). Wszystkie bakalie wymieszaj z łyżką mąki pszennej.
- Ubij jajka z cukrem.
- W garnku rozpuść masło i wymieszaj z miodem.
- Po wystudzeniu, dodaj do masy maślano-miodowej jajka ubite z cukrem, bakalie oraz przyprawę piernikową. Cały czas mieszając, dolej kefir i dosypuj mąkę oraz sodę.
- Gotową masę przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy.
- Piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym na 160°C.
- Piernik można dodatkowo polać czekoladą lub lukrem.