Piernik litewski

Piernik litewski

Piernik kojarzy nam się tylko ze Świętami. Niepotrzebnie! Przygotuj na uroczysty obiad przepyszny piernik litewski z bakaliami. Każdy będzie zachwycony.

Jak zrobić piernik litewski z bakaliami?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  • 250 ml kefiru
  • 25 dag miodu
  • 3 jajka
  • 20 dag bakalii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

Sposób przygotowania:

  • Wyparz rodzynki i oderwij ogonki. Orzechy praż przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 150°C. Migdały wyparz i obierz, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki (jeżeli wybrałeś migdały w płatkach – ten krok pomiń). Wszystkie bakalie wymieszaj z łyżką mąki pszennej.
  • Ubij jajka z cukrem.
  • W garnku rozpuść masło i wymieszaj z miodem.
  • Po wystudzeniu, dodaj do masy maślano-miodowej jajka ubite z cukrem, bakalie oraz przyprawę piernikową. Cały czas mieszając, dolej kefir i dosypuj mąkę oraz sodę.
  • Gotową masę przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy.
  • Piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym na 160°C.
  • Piernik można dodatkowo polać czekoladą lub lukrem.
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Placek Ze śliwkami: proste w wykonaniu i pyszne w smaku
Słodko-słony Deser: idealny na letniego grilla
Zdrowy Deser Lodowy: jak go zrobić?
Irish Coffee: jak przygotować?
Deser Z Gruszką: poznaj niecodzienne połączenie
Ciasta Na Wielkanoc: co przygotować?