Piernik litewski

Ania Trzonek

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Piernik litewski

Tym razem popularny przepis na piernik litewski z bakaliami, nie tylko na okres świąteczny.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  • 250 ml kefiru
  • 25 dag miodu
  • 3 jajka
  • 20 dag bakalii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej


Sposób przygotowania:

1. Wyparz rodzynki i oderwij ogonki. Orzechy praż przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 150°C. Migdały wyparz i obierz, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki (jeżeli wybrałeś migdały w płatkach – ten krok pomiń). Wszystkie bakalie wymieszaj z łyżką mąki pszennej.
2. Ubij jajka z cukrem.
3. W garnku rozpuść masło i wymieszaj z miodem.
4. Po wystudzeniu, dodaj do masy maślano-miodowej jajka ubite z cukrem, bakalie oraz przyprawę piernikową. Cały czas mieszając, dolej kefir i dosypuj mąkę oraz sodę.
5. Gotową masę przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy.
6. Piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym na 160°C.
7. Piernik można dodatkowo polać czekoladą lub lukrem.

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.18/5 (23 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Piernik litewski: