Naleśniki z bananami

Celina Filip

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Naleśniki z bananami

To propozycja deserowa dla tych, którzy nie liczą kalorii i mają ochotę na pyszne, ale proste w wykonaniu szaleństwo.

Składniki:

  • szklanka mąki
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 6 bananów
  • cukier puder
  • olej
  • sól
  • opcjonalnie: ajerkoniak


Sposób przygotowania:

1. Do mąki wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i mleko i mieszaj, aż powstanie rzadka jednorodna masa (w razie potrzeby dodaj więcej wody). Dopraw ją szczyptą soli.
2. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju i chochelką wlej na nią masę – tyle, żeby przykryła cały spód patelni. Ciasto smaż z obydwu stron aż nabierze koloru.
3. Obierz banany ze skóry i obsmaż na maśle na niedużym ogniu. Kiedy zmiękną, posyp je cukrem pudrem i co jakiś czas skraplaj wodą, aż utworzy się na nich karmel.
4. Kiedy banany przestygną, zawiń je w naleśniki (w całości, przekrojone na pół lub pokrojone w plasterki), ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i posyp cukrem pudrem.
5. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200°C.
6. Gotowe naleśniki możesz dodatkowo polać czekoladowym, karmelowym lub kawowym ajerkoniakiem – to opcja dla tych, którzy lubią ekstremalnie słodkie desery z nutą alkoholu.

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.27/5 (31 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

d

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Naleśniki z bananami: