Chyba nie ma osoby na świecie, która nie przepada za naleśnikami na słodko. Dzisiaj podpowiadamy jak przygotować naleśniki z bananami.
W tym artykule
Jak przygotować naleśniki z bananami?
Składniki:
- szklanka mąki
- ½ szklanki wody gazowanej
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- 6 bananów
- cukier puder
- olej
- sól
- opcjonalnie: ajerkoniak
Sposób przygotowania:
- Do mąki wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i mleko i mieszaj, aż powstanie rzadka jednorodna masa (w razie potrzeby dodaj więcej wody). Dopraw ją szczyptą soli.
- Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju i chochelką wlej na nią masę – tyle, żeby przykryła cały spód patelni. Ciasto smaż z obydwu stron aż nabierze koloru.
- Obierz banany ze skóry i obsmaż na maśle na niedużym ogniu. Kiedy zmiękną, posyp je cukrem pudrem i co jakiś czas skraplaj wodą, aż utworzy się na nich karmel.
- Kiedy banany przestygną, zawiń je w naleśniki (w całości, przekrojone na pół lub pokrojone w plasterki), ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i posyp cukrem pudrem.
- Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200°C.
- Gotowe naleśniki możesz dodatkowo polać czekoladowym, karmelowym lub kawowym ajerkoniakiem – to opcja dla tych, którzy lubią ekstremalnie słodkie desery z nutą alkoholu.