Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami

Chyba nie ma osoby na świecie, która nie przepada za naleśnikami na słodko. Dzisiaj podpowiadamy jak przygotować naleśniki z bananami.

Jak przygotować naleśniki z bananami?

Składniki:

  • szklanka mąki
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 6 bananów
  • cukier puder
  • olej
  • sól
  • opcjonalnie: ajerkoniak

Sposób przygotowania:

  • Do mąki wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i mleko i mieszaj, aż powstanie rzadka jednorodna masa (w razie potrzeby dodaj więcej wody). Dopraw ją szczyptą soli.
  • Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju i chochelką wlej na nią masę – tyle, żeby przykryła cały spód patelni. Ciasto smaż z obydwu stron aż nabierze koloru.
  • Obierz banany ze skóry i obsmaż na maśle na niedużym ogniu. Kiedy zmiękną, posyp je cukrem pudrem i co jakiś czas skraplaj wodą, aż utworzy się na nich karmel.
  • Kiedy banany przestygną, zawiń je w naleśniki (w całości, przekrojone na pół lub pokrojone w plasterki), ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i posyp cukrem pudrem.
  • Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200°C.
  • Gotowe naleśniki możesz dodatkowo polać czekoladowym, karmelowym lub kawowym ajerkoniakiem – to opcja dla tych, którzy lubią ekstremalnie słodkie desery z nutą alkoholu.
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Ciasto Czekoladowe: prosty i wyśmienity przepis
Truskawki: co można z nich przygotować?
Irish Coffee: jak przygotować?
Ciasta Na Wielkanoc: co przygotować?