Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Dzisiejszy przepis to idealna alternatywa dla sklepowych ciasteczek nafaszerowanych niepotrzebną chemią. Zrób sobie i swoim bliskim słodką przyjemność i upieczcie razem ciasteczka z czekoladą!

Przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • ok. 300g czekoladowych groszków/kropelek (chocolate chips) lub czekolady pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w misce mąkę z sodą oczyszczoną i solą.
2. W drugiej misce ubij masło, cukry i ekstrakt z wanilii aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wbij do miski jajka. Stopniowo dodawaj mąkę z drugiej miski, ubijając cały czas masę.
3. Wsyp do masy groszki czekoladowe i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką (tak, żeby rozłożyły się w miarę równomiernie).
4. Podziel masę na dwie części i zroluj je (do średnicy ok. 5 cm). Owiń je w folię aluminiową i wstaw do lodówki na ok. godzinę (lub do momentu, w którym będziemy gotowi wstawić ciasteczka do piekarnika).
5. Pokrój ciasto na kawałki o grubości ok. 2 cm i wyłóż na blasze, zachowując spore odległości pomiędzy ciasteczkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190°C na ok. 10-12 minut.
6. Podawaj ciasteczka po ostygnięciu. Świetnie smakują razem z zimnym mlekiem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Syropy Owocowe: jeden produkt dający wiele możliwosći
Ciasteczka Otrębowe: pyszne ciastki bez mąki
Truskawki: co można z nich przygotować?
Deser Z Gruszką: poznaj niecodzienne połączenie