Odchudzone muffinki bananowe

Feed Me Better

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Odchudzone muffinki bananowe

Pyszne, zdrowe i lekkie. Idealne na zdrową przekąskę lub drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się na wynos - do szkoły lub pracy.

 

Składniki (na 10 sztuk):

  • 2 banany
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g białego sera
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 30 g dowolnych orzechów
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białko od żółtka. Banany rozgniatamy na papkę razem z białym serem, jogurtem, syropem i żółtkiem. Dodajemy mąkę, siemię lniane i posiekane orzechy. Łączymy składniki, mieszając łyżką. 

Białko ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką. 

Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut, na ładny, złoty kolor.

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.07/5 (9 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Odchudzone muffinki bananowe: