Istnieje wiele dietetycznych deserów, ale które są smaczne? Dowiedz się jak przygotować muffinki bananowe!
Jak zrobić dietetyczne muffinki bananowe?
Składniki (na 10 sztuk):
- 2 banany
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g białego sera
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 30 g dowolnych orzechów
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białko od żółtka. Banany rozgniatamy na papkę razem z białym serem, jogurtem, syropem i żółtkiem. Dodajemy mąkę, siemię lniane i posiekane orzechy. Łączymy składniki, mieszając łyżką.
Białko ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut, na ładny, złoty kolor.