Jak zrobić zdrowy deser lodowy?

Jak zrobić zdrowy deser lodowy?

Lody domowe są zdrowsze od gotowych deserów z lodziarni czy supermarketu. Poznaj nasze sposoby na zdrowe desery lodowe, nawet wegańskie!

Sposoby na wegańskie lody

Lody odpowiadające założeniom diety wegańskiej można przygotować na bazie różnych składników pochodzenia roślinnego. Trudno byłoby podać wszystkie opcje w ramach jednego artykułu, dlatego też pucharydeserowe.pl zdecydowało się na zaprezentowanie trzech różnych możliwości. Najsmaczniejsze lody wegańskie to te, do których produkcji użyto bardzo dojrzałych bananów. Cały proces tworzenia domowego deseru tego typu byłoby trudno przeprowadzić bez blendera.

Przedstawiamy trzy domowe sposoby na przygotowanie lodów dla wegan:

  • z użyciem bazy bananowej i masła orzechowego,
  • z wykorzystaniem dojrzałych bananów i pasty tahini (o smaku chałwy),
  • bakaliowe – bogate w rodzynki, żurawinę, ziarna kakaowca, orzechy i migdały.

Oczywiście propozycji na wegańskie lody jest znacznie więcej. Pamiętajmy, że tak naprawdę, to w kuchni ogranicza nas jedynie nasza własna wyobraźnia.

Tradycyjne lody śmietankowe

Do przygotowania domowych lodów śmietankowych, będziemy potrzebowali:

  • 300 ml tłustej śmietanki nadającej się do ubijania,
  • mleka spożywczego 2%,
  • 7 łyżeczek cukru.

Mleko i śmietanka powinny zostać wyjęte prosto z lodówki. Połowę śmietanki należy przelać do osobnego naczynia, a następnie wsypać do niej cukier. Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu aż do momentu rozpuszczenia się słodzidła. Wówczas całość należy przelać do pojemnika, w którym ostatecznie będą robione lody. Teraz dodajemy mleko i resztę śmietanki, po czym mieszamy wszystko ze sobą.

Masa powinna zostać przelana do specjalnej maszynki do robienia lodów, a następnie włożona do zamrażalnika na około 30 minut. Po upływie takiego czasu lody są gotowe do spożycia. Najlepiej podawać je w ozdobnych pucharkach – wiadomo przecież, że człowiek je nie tylko przy pomocy ust, ale również oczu.

Domowy deser lodowy

Tradycyjne lody czekoladowe można przygotować z następujących składników:

  • 300 ml śmietanki deserowej,
  • 250 ml mleka spożywczego,
  • 80 g cukru spożywczego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 75 g czekolady mlecznej.

Wszystkie składniki powinny zostać świeżo wyjęte z lodówki. Połowę śmietanki należy przelać do rondelka, wsypać do niego cukier i mieszać aż do momentu, gdy się on roztopi. Czekoladę trzeba podzielić na mniejsze części. Do ciepłej masy dodajemy resztę składników: mleko i pozostałą śmietankę. Całość mieszany tak, aby uzyskać gładką masę i doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy czekoladę. Czekamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a następnie wszystko przekładamy do lodówki. Po przestygnięciu przelewamy masę do maszynki do robienia lodów. Po około 40 minutach produkt jest gotowy do spożycia.

Jak wynika z powyższego, przygotowanie domowych lodów wcale nie jest szczególnie trudne. Z całym procesem z pewnością poradzą sobie nawet te osoby, które na co dzień stronią od kuchennej przestrzeni.

Jeśli interesują cię domowe lody na Twoim stole – sprawdź nasze pomysły!

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Piernik Litewski: sprawdzony przepis z bakaliami
Ciasteczka Z Czekoladą: przepis dla łasuchów
Wielkanocne Ciasta: poznaj nasze przepisy