Ciasto czekoladowe – pomysł na deser na każdą okazję!

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Ciasto czekoladowe – pomysł na deser na każdą okazję!

Przygotowanie ciasta czekoladowego nie wymaga specjalnych zdolności cukierniczych. Ten deser możemy przygotować dla gości lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Tak naprawdę ciasto czekoladowe jest idealne na każdą okazję!

 

Jak zrobić ciasto czekoladowe? Garść porad

Ciasto czekoladowe to jednocześnie prosty i elegancki wypiek, który zachwyci gości i domowników. Samo w sobie jest znakomite, jednak czasami możemy pokusić się o dodatkowe, pyszne składniki i dekoracje. Zwieńczeniem może być aksamitna i gładka polewa czekoladowa lub bita śmietana z owocami. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym wypiek wyjdzie idealnie puszysty i nieco wilgotny w środku. Przede wszystkim składniki muszą mieć temperaturę pokojową, aby nie zważyły się pod wpływem różnicy temperatur. Masa powinna być puszysta, dlatego trzeba pamiętać o przesianiu suchych składników, a także dokładnym ubiciu jajek z cukrem. Sprawdź przepis na ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje!

 

Przepis na klasyczne ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe przygotowuje się ze składników, które przeważnie posiadamy w kuchni, dlatego nawet jeżeli przyjmujemy niezapowiedzianych gości, możemy uraczyć ich znakomitym deserem. Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?

  • 1 kostka masła lub margaryny,
  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • czekolada mleczna – 3 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • czekolada gorzka – 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 0,25 szklanki śmietany 30%.

Jest to przepis na ciasto podwójnie czekoladowe, dlatego zamiast kakao użyjemy większej ilości czekolady. W pierwszej kolejności należy podgrzać w garnku wodę z margaryną, cukrem, 2 tabliczkami mlecznej czekolady i 1 tabliczką gorzkiej. Wszystkie składniki powinny się dokładnie rozpuścić, dlatego warto wcześniej połamać czekolady na małe kawałki. Studzimy masę, a następnie dodajemy 4 żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Na koniec przelewamy ciasto do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na wierzchu połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez około 40 minut do „suchego patyczka”. To wszystko!

Sprawdź inne praktyczne porady i znakomite przepisy na czekoladowe wypieki: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.

 

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.07/5 (5 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Ciasto czekoladowe – pomysł na deser na każdą okazję!: