Syropy owocowe – jak wykorzystać je w kuchni?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Syropy owocowe – jak wykorzystać je w kuchni?

Aromat i znakomity smak owoców zamknięty w syropie jest nieporównywalny z niczym innym. Produkowanie syropów to dobry sposób na przetwarzanie malin, truskawek, cytrusów czy żurawiny. Syropy owocowe znajdują wiele zastosowań w kuchni.

 

Napoje z syropami owocowymi

Jednym ze sposobów wykorzystywania na co dzień w swojej kuchni syropów owocowych jest dodawanie ich do ciepłych i zimnych napojów. Na przykład dostępny w sklepie Eterno.pl syrop owocowy “Cytrynki w rumie” sprawi, że herbata nabierze zupełnie innego charakteru, będzie bardziej rozgrzewać. Syrop malinowy z kolei można dodać do orzeźwiającej oranżady na bazie wody sodowej, zaś syropy żurawinowe będą doskonałym dodatkiem zarówno do ciepłych, jak i zimnych napojów.

 

Wypieki z syropami owocowymi

Osoby lubiące piec ciasta i ciasteczka także mogą czerpać wiele korzyści z zastosowania w swoich przepisach owoców w syropie. Wiśnie z rumem nadają się na przykład do wypieków, zwłaszcza z dodatkiem ciemnej czekolady.

 

Desery z syropem

Do polewania lodów, tortu, ciasteczek i ciast z powodzeniem można stosować syropy owocowe. Nadadzą one ciekawy smak naszym deserom. Syropem udekorujesz na przykład naleśniki, zwłaszcza w amerykańskiej wersji pancake.

 

Niecodzienne połączenia kulinarne

Kto powiedział, że tylko na słodko można przyrządzać potrawy z dodatkiem syropów owocowych? Nie tylko desery i napoje będą się z nimi znakomicie komponować, ale również mięsa. Do pieczeni czy grillowanych mięs śmiało możemy dodać żurawinę w syropie albo maliny.

Wiśnie z rumem mają szereg zastosowań. Doskonale nadają się do wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem ciemnej czekolady. Można je dodawać do mięs, deserów, kompotów lub po prostu podjadać w wolnej chwili ze słoiczka. Podaje się je też z herbatą albo na oddzielnym spodeczku, jak dawniej na dworach.

Syropy owocowe znajdują wiele różnych zastosowań w naszej kuchni. Warto uruchomić wyobraźnię i nieco zmodyfikować dawne przepisy, wprowadzając do nich ten wyjątkowy składnik. Zaskoczymy w ten sposób swoich gości i domowników.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.04/5 (8 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Syropy owocowe – jak wykorzystać je w kuchni?: