Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 3. Kolacja

Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym

Wszyscy znamy keks w wersji deserowej. A co powiecie na keks... na ostro? Koniecznie sprawdzcie ten przepis!

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 100 g czarnych oliwek
  • 200 g żółtego sera Gouda
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.

 

keks-serowy

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.76/5 (16 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym: