Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 3. Kolacja

Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym

Przedstawiamy propozycję na rozgrzewającą kolację po długim, zimnym dniu.

Składniki:

  • 100 g szynki wędzonej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sos musztardowo-paprykowy Tarsmak
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii lub innych ziół
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor i odstawić. Do jajek dodać zioła prowansalskie, sól do smaku i dokładnie roztrzepać. Rozgrzać masło na patelni teflonowej. Wlać masę jajeczną tak, aby pokryła dno. Używając widelca lub łopatki podważyć usmażone brzegi omletu tak, aby nieusmażona masa wlała się pod spód. Kiedy jajka na brzegach będą podsmażone, a środek jeszcze miękki, posypać omlet szynką, tartym serem, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 40 sekund. Następnie omlet zsunąć z patelni na talerz, polać sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.15/5 (65 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym: