Brokuły to sezonowy rarytas. Warto sie nimi nacieszyć każdego roku. Poniżej przedstawiamy pyszny przepis na sałatkę brokułową.
W tym artykule:
Jak przygotować sałatkę brokułową?
Składniki:
- 1 brokuł
- 40 dag żółtego sera lub fety
- ½ puszki kukurydzy
- 1 nieduży por
- garść płatków migdałowych
- ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Podziel brokuł na różyczki i gotuj w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. Następnie odcedź brokuł i odłóż do wystygnięcia.
2. Ser i białą część pora pokrój w kostkę. Odcedź kukurydzę.
3. Płatki migdałowe praż przez kilka minut na rozgrzanej patelni.
4. Wyciśnij ząbek czosnku i wymieszaj z majonezem i jogurtem.
5. Połącz wszystkie warzywa, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, dodaj majonez z jogurtem i posyp wszystko prażonymi migdałami.