Żurek tradycyjny

Żurek tradycyjny

Żurek jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych. Mimo, że jego przygotowanie jest bardzo czasochłonne, wiele rodzin, każdego roku, decyduje się na włącznie tej zupy do tradycyjnego menu. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na żurek.

Jak przygotować tradycyjny żurek?

Składniki:

  • pęto kiełbasy wiejskiej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1l żuru w słoiku
  • 1 szklanka gęstej śmietany 12%
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki wody z kiszonych ogórków
  • korzeń chrzanu
  • 3 suszone grzyby
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, sól, majeranek

Sposób przygotowania:

  • Dzień wcześniej namocz grzyby w przegotowanej wodzie.
  • Zagotuj włoszczyznę w dużym garnku. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmij je z garnka, a do wywaru włóż kiełbasę (obraną ze skóry) i większość boczku. Gdy będą półmiękkie, wyjmij je, ostudź i pokrój w kostkę. Ponownie włóż je do wywaru.
  • Do zupy dodaj pokrojony chrzań, starty lub wyciśnięty czosnek, pokrojone grzyby oraz przyprawy i gotuj, aż wszystko zmięknie. W trakcie gotowania dodaj żur ze słoika.
  • Zaraz po zdjęciu zupy z ognia dodaj wodę z kiszonych ogórków i zabiel żurek śmietaną.
  • Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym pieczywem.
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Buraczany Makaron: poznaj prosty i smaczny przepis
Polędwiczki Duszone: pomysł na smaczny obiad
Kotlety Z Tuńczyka: Szybki i smaczny obiad