Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami

Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami

Nasza dzisiejsza propozycja obiadowa jest prosta ale ma tez wykwintne nuty. Poznaj przepis na duszone polędwiczki i zaskocz swoją rodzinę lub gości.

Przepis na polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

Wykonanie:

Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut. Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym. Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką. Gotowe! Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Gołąbki Fit: poznaj prosty i zdrowy przepis
Placki Z Cukinii: jak je przygotować?
Szparagi Z Kurczakiem: przepis prostu ze starożytnego Rzymu
Makaron Z Gulaszem: idealny przepis na jesienny obiad