Makaron z sosem szpinakowo-serowym

Makaron z sosem szpinakowo-serowym

Dla wszystkich fanów szpinaku mamy idealną propozycję na obiad. Jak przygotować smaczny sos serowo-szpinakowy? O tym piszemy poniżej.

Jak zrobić makaron z sosem szpinakowo-serowym?

Składniki (2 porcje):

  • 250g makaronu (penne lub wstążki)
  • 450g mrożonego szpinaku (liście lub rozdrobniony)
  • mały jogurt grecki
  • 150g śmietankowego sera topionego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: bazylia, oregano, pieprz kolorowy, sól

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron z odrobiną soli według przepisu na opakowaniu.
  • Na rozgrzaną patelnię wyłóż zamrożony szpinak.
  • Kiedy szpinak zmięknie, dodaj do niego serek topiony i dokładnie wymieszaj. Duś przez około 15 minut.
  • Do sosu dodaj jogurt grecki, wymieszaj i poduś jeszcze przez kilka minut. Dopraw bazylią, oregano i pieprzem.
  • Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.

Podpowiedź: taki sam sos można wykorzystać jako nadzienie do naleśników.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zupa Cebulowa: sztandarowa zupa kuchni francuskiej
Smaki Dzieciństwa: lista potraw
Pikantne Skrzydełka: obiad na ostro
Grillowane Warzywa: szybki przepis na obiad
Zupa Koperkowa: pyszna i niskokaloryczna