Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Jeśli nie macie jeszcze dość świątecznych potraw, to serdecznie polecamy wypróbowanie tego przepisu!

Składniki na gołąbki:

  • kapusta świeża - 1 duża sztuka
  • kasza gryczana - 1 kg
  • boczek wędzony - ½ kg
  • cebula - ½ kg
  • masło - 150g
  • czosnek -  5 ząbków
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:
1. Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
2. Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
3. Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma  liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.

 

Składniki na grzyby w śmietanie:

  • podgrzybek świeży lub mrożony -  ½ kg
  • kurka świeża lub mrożona  - ½ kg
  • cebula - 3 średnie szt.
  • olej - 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 18% - ½ l
  • śmietanka słodka -  300ml
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
1. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
2. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
 

 

golabki-z-grzybami

fot. Dwór Korona Karkonoszy
 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.73/5 (47 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie: