Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Tradycyjnymi składnikami farszu do gołąbków są mielone mięso wieprzowe i ryż, jednak jeśli masz ochotę na coś nowego, to sprawdź nasza wegetariańska propozycje.

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie

Składniki na gołąbki:

  • kapusta świeża – 1 duża sztuka
  • kasza gryczana – 1 kg
  • boczek wędzony – ½ kg
  • cebula – ½ kg
  • masło – 150g
  • czosnek – 5 ząbków
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:
1. Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
2. Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
3. Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.

Składniki na grzyby w śmietanie:

  • podgrzybek świeży lub mrożony – ½ kg
  • kurka świeża lub mrożona – ½ kg
  • cebula – 3 średnie szt.
  • olej – 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 18% – ½ l
  • śmietanka słodka – 300ml
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
2. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.

golabki-z-grzybami

fot. Dwór Korona Karkonoszy

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Grillowany łosoś: przepis na smaczny obiad
Przepisy Na Zdrowy Obiad: poznaj nasze inspiracje
Lunch W Pracy: 3 pomysły
Dania Z Ryżem: zdrowsza alternatywa dla makaronu i ziemniaków
Imbirowe Klopsiki: rozgrzeją Cię w zimne dni