Faszerowane pomidory i papryki

Faszerowane pomidory i papryki

Lekka kolacja jest najlepsza. Nie samymi kanapkami człowiek żyje. Poniżej przedstawiamy przepis na faszerowane warzywa!

Faszerowane warzywa – składniki i sposób przygotowania

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 5 papryk (kolory dowolne)
  • 1 cebula
  • 20 dag ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 10 dag cukru
  • olej, oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż według przepisu na pudełku.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki/w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Kiedy zacznie się lekko rumienić, dodaj pieczarki. Smaż, aż będą miękkie.
  • Do cebuli i pieczarek dodaj ryż, 50 ml soku pomidorowego i pół szklanki wody. Dopraw solą, pieprzą i ziołami i wrzuć posiekaną pietruszkę. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10-12 minut.
  • Z umytych papryk i pomidorów odetnij czubki z łodygami, wyjmij ze środka miąższ i pestki.
  • Do każdego pomidora i papryki wsyp szczyptę cukru i napełnij przygotowanym farszem oraz łyżką wody.
  • Pomidory i papryki ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym, podlej resztą soku pomidorowego i ok. 50 ml oliwy z oliwek.
  • Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zupa Cebulowa: sztandarowa zupa kuchni francuskiej
Kotlety Z Tuńczyka: Szybki i smaczny obiad