Faszerowane pomidory i papryki

Celina Filip

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Faszerowane pomidory i papryki

Spróbuj przepisu na kolorowy obiad lub kolację!

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 5 papryk (kolory dowolne)
  • 1 cebula
  • 20 dag ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 10 dag cukru
  • olej, oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj ryż według przepisu na pudełku.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki/w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Kiedy zacznie się lekko rumienić, dodaj pieczarki. Smaż, aż będą miękkie.
4. Do cebuli i pieczarek dodaj ryż, 50 ml soku pomidorowego i pół szklanki wody. Dopraw solą, pieprzą i ziołami i wrzuć posiekaną pietruszkę. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10-12 minut.
5. Z umytych papryk i pomidorów odetnij czubki z łodygami, wyjmij ze środka miąższ i pestki.
6. Do każdego pomidora i papryki wsyp szczyptę cukru i napełnij przygotowanym farszem oraz łyżką wody.
7. Pomidory  i papryki ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym, podlej resztą soku pomidorowego i ok. 50 ml oliwy z oliwek.
8. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.02/5 (18 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Faszerowane pomidory i papryki: