Zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym

02-12-2013 Autor: Redaktorzy Zewnętrzni
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

W czasie jesiennej słoty humor poprawią smakowite, rozgrzewające zupy z dodatkiem sera żółtego lub topionego. Tym razem zainspirujemy się kuchnią czeską.
Czesi to prawdziwi miłośnicy zup, a ich kuchnia obfituje w wiele pysznych przepisów na gęste i sycące zupy. Takim narodowym przysmakiem Czechów jest właśnie zupa czosnkowa – sztandarowe danie w tej kategorii. Dobroczynne właściwości czosnku zna każdy. Przede wszystkim uodparnia i zapobiega infekcjom oraz oczyszcza organizm z toksyn. Zupa z czosnkiem jest wyjątkowo rozgrzewająca, a tym samym doskonała na zimniejsze dni – często serwuje się ją na stokach narciarskich. – Do tej zupy dodajemy ser żółty – dzięki niemu uzyska ciągnącą konsystencję - np. ser Gouda MSM Mońki, który doskonale się roztapia. Można również wzbogacić ją o serek topiony – będzie bardziej kremowa – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 główka czosnku
- posiekana natka pietruszki
- 4 łyżki tartego żółtego sera Gouda
- 50 g serka topionego
- bułka na grzanki
- sól i pieprz
- oliwa do podsmażenia czosnku i grzanek
Przygotowanie:
Podgrzać w garnku wcześniej przygotowany bulion warzywny. Drobno pokroić czosnek i podsmażyć na patelni aż lekko się zarumieni. Do gorącego bulionu dodać serek topiony i podsmażony czosnek. Całość gotować ok. 30 minut. W tym czasie bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy czosnek. Bułkę smażymy aż będzie chrupiąca. Przygotowaną zupę nalewamy do kokilek i posypujemy startym serem żółtym i natką pietruszki.
Smacznego!
Podobne artykuły
Komentarze
Zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym: