Zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym

W czasie jesiennej słoty humor poprawią smakowite, rozgrzewające zupy z dodatkiem sera żółtego lub topionego. Tym razem zainspirujemy się kuchnią czeską.

Czesi to prawdziwi miłośnicy zup, a ich kuchnia obfituje w wiele pysznych przepisów na gęste i sycące zupy. Takim narodowym przysmakiem Czechów jest właśnie zupa czosnkowa – sztandarowe danie w tej kategorii. Dobroczynne właściwości czosnku zna każdy. Przede wszystkim uodparnia i zapobiega infekcjom oraz oczyszcza organizm z toksyn. Zupa z czosnkiem jest wyjątkowo rozgrzewająca, a tym samym doskonała na zimniejsze dni – często serwuje się ją na stokach narciarskich. – Do tej zupy dodajemy ser żółty – dzięki niemu uzyska ciągnącą konsystencję - np. ser Gouda MSM Mońki, który doskonale się roztapia. Można również wzbogacić ją o serek topiony – będzie bardziej kremowa – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 łyżki tartego żółtego sera Gouda
  • 50 g serka topionego
  • bułka na grzanki
  • sól i pieprz
  • oliwa do podsmażenia czosnku i grzanek


Przygotowanie:

Podgrzać w garnku wcześniej przygotowany bulion warzywny. Drobno pokroić czosnek i podsmażyć na patelni aż lekko się zarumieni. Do gorącego bulionu dodać serek topiony i podsmażony czosnek. Całość gotować ok. 30 minut. W tym czasie bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy czosnek. Bułkę smażymy aż będzie chrupiąca. Przygotowaną zupę nalewamy do kokilek i posypujemy startym serem żółtym i natką pietruszki.

Smacznego!

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.3/5 (11 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym: