Makaron po amerykańsku

Celina Filip

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Makaron po amerykańsku

Mac and cheese to jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań. Po „naszemu” oznacza tyle, co makaron z sosem serowym. Jak go przygotować?

Jak łatwo się domyślić - znając przyzwyczajenia Amerykanów - mac and cheese to dość kaloryczne danie. Jeśli jednak podzielimy je na nieduże porcje i podzielimy się nim ze znajomymi (poniższe składniki powinny wystarczyć na 3-4 porcje), bez większych wyrzutów sumienia możemy sobie na nie od czasu do czasu pozwolić.

Składniki:

  • 1 paczka makaronu (np. świderki)
  • 3 szklanki startego żółtego sera (twardego)
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • masło
  • 2 i ½ łyżki mąki
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ szklanki mleka zagęszczonego
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron na półmiękko z odrobiną soli.
2. Na patelni przygotuj zasmażkę – rozpuść 1/4 szklanki masła i dodaj do niego mąkę, intensywnie mieszając.
3. Do zasmażki dodaj oba rodzaje mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj starty ser (żółty i parmezan) i mieszaj, aż ser się rozpuści powstanie lekko zagęszczony sos. Dodaj szczyptę pieprzu i soli.
4. Ugotowany makaron odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej go przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj.
5. Dwie łyżki masła rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Poczekaj, aż się zarumieni. Gotową panierkę rozprowadź na makaronie z serem.
6. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.57/5 (17 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

o

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Makaron po amerykańsku: