Jak łatwo się domyślić – znając przyzwyczajenia Amerykanów – mac and cheese to dość kaloryczne danie. Jeśli jednak podzielimy je na nieduże porcje i podzielimy się nim ze znajomymi (poniższe składniki powinny wystarczyć na 3-4 porcje), bez większych wyrzutów sumienia możemy sobie na nie od czasu do czasu pozwolić.
W tym artykule:
Makaron z sosem serowym
Składniki:
- 1 paczka makaronu (np. świderki)
- 3 szklanki startego żółtego sera (twardego)
- ½ szklanki startego parmezanu
- masło
- 2 i ½ łyżki mąki
- 1 i ½ szklanki mleka
- 1 i ½ szklanki mleka zagęszczonego
- ½ szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron na półmiękko z odrobiną soli.
- Na patelni przygotuj zasmażkę – rozpuść 1/4 szklanki masła i dodaj do niego mąkę, intensywnie mieszając.
- Do zasmażki dodaj oba rodzaje mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj starty ser (żółty i parmezan) i mieszaj, aż ser się rozpuści powstanie lekko zagęszczony sos. Dodaj szczyptę pieprzu i soli.
- Ugotowany makaron odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej go przygotowanym sosem i dobrze wymieszaj.
- Dwie łyżki masła rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Poczekaj, aż się zarumieni. Gotową panierkę rozprowadź na makaronie z serem.
- Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.