Zapiekanka z dynią i żółtym serem

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Zapiekanka z dynią i żółtym serem

Na jesienny obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę z dodatkiem dyni i żółtego sera.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 bakłażan
  • 30 - 40 g miąższu dyni
  • 3 - 4 pomidory
  • 200 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi.

Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.

 

zapiekanka-z-dynia

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.69/5 (33 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zapiekanka z dynią i żółtym serem: