Dynia to sztandarowa pozycja w jesiennym jadłospisie. Poznaj naszą propozycję – prosta, sycąca i rozgrzewająca zapiekanka z jesienną, pomarańczową gwiazdą – dynią.
Przepis na zapiekankę z dynią i żółtym serem
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 bakłażan
- 30 – 40 g miąższu dyni
- 3 – 4 pomidory
- 200 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi.
Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.