Tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Jeśli wciąż nie wiesz, co zrobić z przywiezionymi z ostatniej wyprawy na grzyby borowikami, koniecznie wypróbuj tego przepisu!

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle                                  
  • 150 g boczku z komina ZM Pekpol          
  • 2 średnie cebule
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone)                
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%                              
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser Grana Padano lub inny twardy


Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem.

 

tagliatelle-borowiki

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.37/5 (20 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

m

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami: