Pikantne skrzydełka w sosie miodowym

Pikantne skrzydełka w sosie miodowym

Nasza dzisiejsza propozycja na pewno trafi w gust amatorów kuchni azjatyckiej – pikantne skrzydełka w sosie miodowym z dodatkiem imbiru i sosu sojowego to idealna propozycja na obiad.

Przepis na pikantne skrzydełka w sosie miodowym

Składniki:

  • 8 skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ¾ szklanki białego wina
  • ¾ szklanki rosołu
  • 1,5 cebuli dymki
  • ¾ łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¾ torebki marynaty pikantnej
  • 2 łyżki imbiru
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Każde skrzydełko podziel na dwa kawałki, przecinając przez staw. Następnie włóż je na 5 minut do gotującej się wody, odcedź i włóż na ok. 2,5 godziny do marynaty rozprowadzonej w 2 łyżkach oleju.
2. Rozgrzej olej w głębokiej patelni i dodaj do niego cukier. Kiedy zbrązowieje, dodaj skrzydełka (odcedzone i obtoczone w mące), pokrojoną cebulę, sos sojowy i imbir. Wszystko smaż ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Dodaj wino i rosół i pozostaw na małym ogniu na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj miód. Kiedy sos zgęstnieje, danie jest gotowe do podania.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE