Pikantne skrzydełka w sosie miodowym

Ania Trzonek

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Pikantne skrzydełka w sosie miodowym

Znudził Ci się kurczak w panierce? Polecamy przyrządzenie go dla odmiany w wersji słodko-ostrej!

Składniki:

  • 8 skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ¾ szklanki białego wina
  • ¾ szklanki rosołu
  • 1,5 cebuli dymki
  • ¾ łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¾ torebki marynaty pikantnej
  • 2 łyżki imbiru
  • olej


Sposób przygotowania:
1. Każde skrzydełko podziel na dwa kawałki, przecinając przez staw. Następnie włóż je na 5 minut do gotującej się wody, odcedź i włóż na ok. 2,5 godziny do marynaty rozprowadzonej w 2 łyżkach oleju.
2. Rozgrzej olej w głębokiej patelni i dodaj do niego cukier. Kiedy zbrązowieje, dodaj skrzydełka (odcedzone i obtoczone w mące), pokrojoną cebulę, sos sojowy i imbir. Wszystko smaż ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Dodaj wino i rosół i pozostaw na małym ogniu na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj miód. Kiedy sos zgęstnieje, danie jest gotowe do podania.

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.85/5 (23 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Pikantne skrzydełka w sosie miodowym: