Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Jeśli dokucza Ci jesienna pogoda i szukasz sposobu na rozgrzanie i poprawę humoru, to mamy coś dla Ciebie – przepis na pyszną zupę fasolową!

Przepis na zupę fasolową

Składniki:

  • woda – ok. 3l
  • liść laurowy – 3 szt.
  • ziele angielskie – 6-7 ziarnek
  • marchewka – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler – ¼ szt.
  • ziemniaki – 3-4 szt.
  • kiełbasa – 200g
  • boczek – 200g
  • cebula – 2 szt.
  • olej – 3 łyżki
  • mąka – 1 płaska łyżka
  • czosnek – 4-6 ząbków
  • majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem.
2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut.
3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę.
4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki.
5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą.
6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni.
7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę
Polecane wędliny:
Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol
Boczek z komina ZM Pekpol

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki: