Jeśli dokucza Ci jesienna pogoda i szukasz sposobu na rozgrzanie i poprawę humoru, to mamy coś dla Ciebie – przepis na pyszną zupę fasolową!
Przepis na zupę fasolową
Składniki:
- woda – ok. 3l
- liść laurowy – 3 szt.
- ziele angielskie – 6-7 ziarnek
- marchewka – 2 szt.
- pietruszka – 1 szt.
- seler – ¼ szt.
- ziemniaki – 3-4 szt.
- kiełbasa – 200g
- boczek – 200g
- cebula – 2 szt.
- olej – 3 łyżki
- mąka – 1 płaska łyżka
- czosnek – 4-6 ząbków
- majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem.
2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut.
3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę.
4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki.
5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą.
6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni.
7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę
Polecane wędliny:
Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol
Boczek z komina ZM Pekpol