Zupa krem z dyni

Celina Filip

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Zupa krem z dyni

Choć dynia świetnie prezentuje się jako jesienna ozdoba naszych kuchni, jeszcze lepiej sprawdza się na talerzu – szczególnie w postaci tej pysznej zupy!

Składniki:

  • 1,2 kg dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • po 1 łyżce śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego na miskę zupy


Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz, usuń z niej pestki i pokrój ją na kawałki.
2. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj do niej cebulę i duś przez ok. 5 min, do uzyskania złotego koloru. Dodaj kumin i smaż razem z cebulą przez ok. minutę, cały czas mieszając.
3. Dodaj dynię i wymieszaj z cebulą. Wlej bulion i gotuj całość na średnim ogniu.
4. Kiedy dynia zmięknie (ok. 20-30 minut), odstaw garnek z ognia. Gdy zupa nieco się ochłodzi, przelej ją do pojemnika blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu.
5. Zupę polecamy podawać z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i świeżym pieczywem z masłem lub serkiem. Możesz też dodać po kilka uprażonych pestek dyni na miskę.

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.01/5 (25 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zupa krem z dyni: