Kotlety z tuńczyka

Kotlety z tuńczyka

Kotlety z ryby są zdrowsze od tradycyjnych kotletów z mięsa. Dlatego warto wprowadzić je do diety. Dodatkowo rodzinny przepiśnik będzie bardziej urozmaicony!

W tym artykule:

Smaczne kotlety rybne

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym;
  • 1 cebula;
  • 1 duży ziemniak;
  • mała puszka kukurydzy;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka bułki tartej;
  • oliwa z oliwek;
  • przyprawy: sól, pieprz, papryczki chilli.

Sposób przygotowania:

1. Obierz ziemniaka, ugotuj i rozgnieć widelcem.
2. Tuńczyka odsącz i podziel na małe kawałki.
3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i cienko posiekaj chilli.
4. W dużym naczyniu wymieszaj razem ziemniaka, tuńczyka, cebulę, odsączoną kukurydzę, chilli i przyprawy. Uformuj nieduże kotlety, wymieszaj w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
5. Smaż kotlety na rozgrzanej oliwie z każdej strony aż zbrązowieją.

Kotlety można podawać wedle upodobań – z ziemniakami, ryżem, surówką, sałatką czy sosem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE