Grillowane warzywa

Grillowane warzywa

W upalne dni nasz apetyt nie jest tak wysoki jak zazwyczaj. Warto wtedy przgotować lekki obiad. Sprawdź przepis na grillowane warzywa.

W tym artykule:

Grillowane warzywa na obiad

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 200 g brokuła
  • 100 g sera typu feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paorykę i cebulę kroimy w paski, cukinię i bakłażana w plasterki, marchewkę w słupki lub paski. Warzywa mieszamy razem w misce i zalewamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy przynajmniej 15 minut.

Warzywa możemy przygotować na grillu, patelni grillowej, zwykłej patelni lub w piekarniku. W każdym przypadku często je obracamy lub mieszamy i grillujemy aż zmiękną.

Brokuły i fasolkę blanszujemy – wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut (od wrzucenia) następnie odcedzamy.

Na talerzu układamy grillowane warzywa, dodajemy fasolkę i brokuła, dekorujemy pokrojoną w kostkę fetą i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Falafel: przepis
Zupa Czosnkowa: smaczna i rozgrzewająca
Faszerowane Warzywa: przykładowy przepis
Żurek: tradycyjna polska kuchni
Lunch W Pracy: 3 pomysły
Sałatka Ze Szparagami: szybki przepis