Grillowane warzywa

Feed Me Better

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Grillowane warzywa

Warzywne obiady są idealne na letnie, upalne dni. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe i pyszne.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 200 g brokuła
  • 100 g sera typu feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz
  • zioła prowansalskie  

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paorykę i cebulę kroimy w paski, cukinię i bakłażana w plasterki, marchewkę w słupki lub paski. Warzywa mieszamy razem w misce i zalewamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy przynajmniej 15 minut.  

Warzywa możemy przygotować na grillu, patelni grillowej, zwykłej patelni lub w piekarniku. W każdym przypadku często je obracamy lub mieszamy i grillujemy aż zmiękną.   

Brokuły i fasolkę blanszujemy - wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut (od wrzucenia) następnie odcedzamy.  

Na talerzu układamy grillowane warzywa, dodajemy fasolkę i brokuła, dekorujemy pokrojoną w kostkę fetą i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.82/5 (7 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Grillowane warzywa: