Zapiekanka mięsna z pomidorami

Celina Filip

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Zapiekanka mięsna  z pomidorami

Został Ci zapas mielonego mięsa, ale masz już dość typowych kotletów? Oto ciekawa alternatywa, która na pewno szybko Ci się nie znudzi!
 

Składniki:

  • 1kg mieszanego mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 bułki wieloziarniste
  • 2 jajka
  • 200g mozzarelli/twardego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:
1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Do cebuli wciśnij czosnek i chwilę podduś.
2. Rozdrobnij bułki mikserem i upraż je na patelni teflonowej bez tłuszczu.
3. Do mięsa dodaj uprażoną bułkę, cebulę z czosnkiem, jajka, przyprawy i wyrób wszystko na jednolitą masę.
4. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne posmaruj niedużą ilością tłuszczu i przełóż do niego masę mięsną.
5. Umyte i wysuszone pomidory oraz odcedzoną mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na masie. Jeżeli wybrałeś żółty ser, zetrzyj go na grubej tarce.
6. Piecz ok. 40 minut. Gotową zapiekankę możesz udekorować bazylią.

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.02/5 (14 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zapiekanka mięsna z pomidorami:
@aga - w jakiej temperaturze piekłaś ?
Zrobiłam, ale nie wyszła mi tak jak na zdjęciu, w każdym razie pyyyyyycha !