Kotlety z cukinii i tuńczyka

Kotlety z cukinii i tuńczyka

Kotlety warzywne to pyszna propozycja dla wegetarian oraz osób, które chcą ograniczyć spożywanie mięsa. Jak przygotować kotlety z cukinii i tuńczyka?

Kotlety z cukinii i tuńczyka – jak je przygotować?

Składniki na 1 porcję (4 kotlety):

  • 1 nieduża cukinia
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Przekładamy na sito, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Po tym czasie odciskamy cukinię, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, jajko, posiekaną drobno cebulkę i czosnek, mąkę i len mielony. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy masę solą i pieprzem, można też dodać ulubione zioła.

W dłoniach formujemy okrągłe kotlety i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zupa Pieczarkowa: na chłodne, jesienne popołudnia
Spaghetti Z Owocami Morza: pomysł na szybki i wykwintny obiad
Sprawdź To: Sałatka z grillowanym kurczakiem