Makaron z domowym pesto

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Makaron z domowym pesto

Poznaj przepis na ekspresowe pesto i przygotuj prawdziwie włoski obiad.

Bazylia, jak wiadomo, dobra jest do wszystkiego, ale nie musi być ona już tylko dodatkiem i przyprawą. Najlepsze z bazylii jest oczywiście pesto. A jak pesto to tylko z makaron. Przedstawiamy prosty i, co najważniejsze, szybki sposób na pyszny i zdrowy makaron z pesto.

Składniki:

  • do sosu pesto:
    • Czosnek – 3 ząbki
    • Świeża bazylia – 2 pęczki
    • Orzeszki piniowe – 3 łyżki
    • Starty parmezan – pół szklanki
    • Oliwa z oliwek
    • Sól i pieprz
  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g


Sposób przygotowania:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.
Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!

 

pesto

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.76/5 (35 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Makaron z domowym pesto: