Szparagi najczęściej jemy w nieprzetworzonej formie. Warto jednak spróbować zupy ze świeżych szparagów! Musisz poznać ten wyjątkowy smak.
Jak przygotować zupę szparagową z krajanką?
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
- wiązka białych szparagów
- woda – 0,75l
- sos sojowy – 1 łyżeczka
- śmietanka słodka 18% -100ml
- śmietana kwaśna 18% – 100ml
- masło – 1 łyżka
- mąka – 1 łyżeczka
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
3. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
4. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
5. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.
Smacznego!
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Zdjęcie: Międzybrodzki Makaron