Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

Zupa ze świeżych szparagów z krajanką

Szparagi najczęściej jemy w nieprzetworzonej formie. Warto jednak spróbować zupy ze świeżych szparagów! Musisz poznać ten wyjątkowy smak.

Jak przygotować zupę szparagową z krajanką?

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
  • wiązka białych szparagów
  • woda – 0,75l
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • śmietanka słodka 18% -100ml
  • śmietana kwaśna 18% – 100ml
  • masło – 1 łyżka
  • mąka – 1 łyżeczka
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Międzybrodzki Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały.
3. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
4. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
5. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.

Smacznego!

Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Zdjęcie: Międzybrodzki Makaron

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Tagliatelle Z Borowikami: propozycja na jesienny obiad
Kalafior Z Sosem: przepis na obiad
Kotlety Z Tuńczyka: Szybki i smaczny obiad
Parówki: poznaj trzy pomysły na poczęstunek
Tarta Grzybowa: idealna na jesienny obiad
Zupa Fasolowa: rozgrzeje i nasyci