Przygotowanie smacznego obiadu wcale nie musi zajmować dużo czasu. A samodzielne gotowanie nie musi być trudne. Z całą pewnością jest o wiele tańsze niż kupowanie gotowych dań. Jeśli szukasz prostych przepisów na obiad, sprawdź nasze propozycje, przygotowane wspólnie z serwisem kulinarnym Najlepszewkuchni.pl!
Makaron z pesto
Pesto można kupić gotowe, ale można też przygotować je samodzielnie – świeże jest o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne!
Składniki:
- około 40 listków świeżej bazylii,
- 3 rozgniecione ząbki czosnku,
- 2 łyżki orzeszków pinii,
- 50 g świeżo startego parmezanu,
- 2-3 łyżki oliwy,
- makaron,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Bazylię, czosnek, orzeszki piniowe oraz parmezan zblendować. W trakcie blendowania wlewać cienkim strumieniem oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron. Wymieszać makaron z pesto. Gotowe pesto można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Filety drobiowe z ananasem
Ciekawa propozycja na szybki obiad – te filety zaskoczą Cię soczystym, orientalnym smakiem!
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 8 plastrów żółtego sera,
- 8 plastrów ananasa,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki oliwy do smażenia,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/2 szklanki mąki,
- 2 jajka.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Filety kroimy na 8 porcji i lekko je rozbijamy. Solimy z każdej strony, panierujemy w mące, jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na patelni. Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego i na każdej porcji kładziemy plasterek sera i ananasa. Pieczemy przez około 5 minut, aż ser się roztopi.
Fettuccine alfredo z kurczakiem, parmezanem i pietruszką
Kremowy sos z parmezanem – rozgrzewające i sycące danie!
Składniki:
- 1 pierś kurczaka,
- makaron fettuccine,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g startego parmezanu,
- 1,5 szklanki śmietanki 30%,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, śmietankę i doprowadzamy całość do wrzenia. Makaron i sos łączymy. Posypujemy parmezanem i natką.
Szukasz innych przepisów na proste i szybkie obiady? Zajrzyj już teraz na stronę internetową Najlepszewkuchni.pl!
A R T Y K U Ł Z E W N Ę T R Z N Y