Produkty sezonowe to skarb w kuchni. Dzięki nim urozmiacamy dietę po monotonnej zimie. Dzisiaj w roli głównej: szparagi.
Jak przygotować sałatkę ze szparagami?
Składniki na 2 porcje:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 1/2 pęczka szparagów (250 g)
- 1/2 awokado
- 2 garście rukoli lub roszponki
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- mała garść kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka oleju do smażenia (np. rzepakowy)
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Odkładamy główki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i szparagi (oprócz główek), obsmażamy ze wszystkich stron, często mieszając. Po dwóch minutach dorzucamy główki szparagów i wszystko smażymy, aż kurczak się zarumieni, a szparagi zmiękną.
Na talerzach rozkładamy po garści rukoli (lub roszponki), wykładamy makaron, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w plasterki awokado. Posypujemy kiełkami rzodkiewki. Na wierzch wykładamy kurczaka ze szparagami.