3 przepisy na dania z ryżem w roli głównej

3 przepisy na dania z ryżem w roli głównej

Ryż bogaty jest w witaminy z grupy B oraz takie składniki odżywcze, jak mangan, selen, miedź, żelazo i cynk. Do tego, dania z niego są proste w przygotowaniu. Ty też uwielbiasz ryż i szukasz inspiracji na szybkie obiady? W najnowszym tekście prezentujemy przepisy, które z pewnością dogodzą Twojemu podniebieniu.

Paella z kurczakiem i warzywami

Zawsze najbardziej smakowało Ci połączenie ryżu z drobiem? W takim razie koniecznie musisz spróbować paelli z kurczakiem i warzywami! Co potrzebujesz do jej upichcenia? 2 torebki ryżu arborio, pierś z kurczaka, litr bulionu rosołowego (może być ten „z kostki”), 2 ząbki czosnku, świeżą paprykę, cebulę, marchewkę, puszkę białej fasoli oraz przyprawy i sok z cytryny do pokropienia. Na oliwie z oliwek usmaż pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i marchewkę. Następnie dodaj kurczaka. Gdy się lekko zarumieni, dorzuć do niego paprykę (najlepiej gdy będzie poszatkowana), wsyp ryż, a całość zalej bulionem. Pod koniec, gdy ryż wchłonie zalewę, dodaj odcedzoną fasolę i przyprawy według własnego uznania – duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z sokiem z cytryny.

Sushi

Uwielbiasz sushi i chcesz przygotować w domu maki takie, jak te serwowane w http://www.sushi-tokyo.pl/zestawy-3? Nic trudnego! Wystarczy, że kupisz kawałek wędzonego łososia, specjalny ryż do sushi, ocet ryżowy, awokado, serek śmietankowy, świeżego ogórka, glony nori i mango. Od czego zacząć? Najważniejszy jest ryż – ugotuj go i dokładnie wypłucz, a następnie odcedź na sitku, skrop octem ryżowym i zostaw do przestygnięcia. W międzyczasie, na bambusowej macie, rozłóż glony nori i posmaruj je serkiem śmietankowym. Ogórka, awokado, mango i rybę pokrój w paski. Glony posyp ryżem, a na nim ułóż łososia oraz warzywa i owoce. Całość mocno zwiń w rulon i pokrój ostrym nożem na małe kawałki. Najlepiej smakuje z wasabi i dodatkiem marynowanego imbiru.

Zapiekanka z tuńczykiem

Szukasz przepisu na smaczną zapiekankę? Ta z białym ryżem i tuńczykiem na pewno podbije Twoje kubki smakowe! Co kupić do jej przygotowania? Oprócz 2 opakowań tuńczyka w puszce i 2 torebek białego ryżu, koniecznie musisz mieć cebulę, małe opakowanie śmietany 18%, szczypior, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i starty żółty ser (obojętnie jakiego gatunku). Najpierw wstaw ryż. W wolnej chwili, na oliwie z oliwek, podsmaż cebulę. Stopniowo dodawaj do niej tuńczyka, pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz szczypiorek, a całość zalej śmietaną. Następnie przypraw rybny sos solą i słodką papryką. Do blachy lub naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany ryż i podlej sosem. Piecz w 180°C przez 15 minut. Po wyjęciu posyp serem.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Szparagi Z Kurczakiem: przepis prostu ze starożytnego Rzymu
Zupa Fasolowa: rozgrzeje i nasyci
Pizza: świętuj z nami Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Spaghetti: w trzech odsłonach
Grillowany łosoś: przepis na smaczny obiad