Zasmakuj pieczonej kaczki z ryżem

Zasmakuj pieczonej kaczki z ryżem

Kiedyś danie podane na przyjęciu świadczyło o powodzeniu i dostatku gospodarzy. Dziś pozwala zabłysnąć domowym kucharzom i popisać się kulinarnym kunsztem. Z jabłkami, ryżem i w pięciu smakach – którą potrawą olśnisz najbliższych?

Pieczona kaczka – światowe danie

Pieczone kacze mięso należy do wytwornych przysmaków. Wyróżnia się głęboką barwą, wyśmienitą kruchością i przyjemnie syci. Jest przy tym lekkostrawne i wartościowe. Wyborni kucharze podkreślają, że sekret jego przyrządzania kryje się w farszu i dodatkach – dzięki akcentom warzywnym lub owocowym potrwa zachwyca od pierwszego kęsa.

Polacy zaczynają doceniać soczyste, kacze mięso, ale gustują w nim przede wszystkim Chińczycy. Kaczka po pekińsku cieszy się powodzeniem we wszystkich zakątkach globu. Smakosze zajadają się też kaczką w pięciu smakach – podawaną z makaronem Mie. W Państwie Środka dania tego rodzaju spotkać można na każdym rogu: w restauracjach, przydrożnych barach, na rodzinnych obiadach. To nieodzowny element biznesowych przyjęć i bankietów – właśnie z tymi specjałami obcokrajowcy najczęściej kojarzą egzotyczny kraj. Jednak przepisy na potrawy z kaczego mięsa znajdziesz w wielu innych kuchniach – na przykład Francuzi przepadają za kaczką po burgundzku. Wyszukany smak dania podkreślają czerwonym winem, pomarańczami i warzywami.

Mięso kacze w polskiej kuchni

W Polsce najczęściej kaczkę piecze się z jabłkami. Tradycyjna potrawa zwykle wywołuje miłe wspomnienia. Kojarzy się z rodzinnym, domowym i niedoścignionym obiadem u babci – gdy zniewalający zapach wita już w progu. Kwaśne owoce w charakterze soczystego farszu wzbogacają mięso w dodatkowe walory smakowe. Ich sok z odrobiną wina nie pozwala kaczce wysuszyć się w piekarniku i sprawia, że potrawa wprost rozpływa się w ustach. Mięso współgra z ziołami – w polskiej kuchni często dodaje się majeranek – ale warto uruchomić kulinarną wyobraźnię. Kaczka z jabłkami doskonale smakuje w towarzystwie żurawiny i kluseczek z mąki pszennej.

Myślisz o daniu z cytrusową nutą? Przyrządź kaczkę w pomarańczach. Wystarczy upiec mięso w soku owoców z odrobiną cukru i soku z cytryny. Jeśli masz pod ręką – wzbogać danie o gałązkę trawy cytrynowej. Niektórzy dodają też kawałek pomarańczy ze skórką. Sól, pieprz, imbir i chili wprowadzą intrygujący, „charakterny” akcent.

Jeśli Twoje domowe głodomory uwielbiają mięso kacze powleczone delikatną, rumianą i cudownie chrupiącą skórką, nie zapomnij spryskać kaczki zimną wodą – kwadrans przed wyjęciem z piekarnika. Obawiasz się, że potrawa wysuszy się na wiór? Jest na to sposób: polewaj ją sosem własnym i nie krój zaraz po zakończeniu pieczenia. Niech „odpocznie” i zatrzyma w sobie wilgoć.

Sprawdź także: Przepis na kaczkę z ryżem na Biedronka.pl

Rarytas: pieczona kaczka z ryżem

Jeśli chcesz dziś poczęstować bliskich iście królewskim rarytasem, przygotuj pieczoną kaczkę z ryżem. Znakomite, świeże mięso kupisz w sklepach Biedronka. Bez trudu przyrządzisz soczystą potrawę z lekko przypieczoną skórką, pełną aromatycznych dodatków, która urzeknie wszystkie podniebienia.

Kaczkę z pikantną kiełbasą Chorizo, liśćmi laurowymi i szczyptą soli zalej wodą – przez pół godziny gotowania stworzy się oryginalny, wonny bulion. Co dalej? Pokrój ugotowane kiełbaski, a mięso przełóż na blachę. Pora przyprawić je nietuzinkową marynatą. Skomponujesz ją z octu jabłkowego, oliwy z oliwek, miodu i wina Porto. Obsyp kaczkę jabłkami, suszonymi śliwkami i cebulą i wstaw do gorącego piekarnika. Do podsmażonego czosnku i cebuli dosyp biały ryż i Chorizo, a po chwili wzbogać przysmak bulionem i przyprawami. Po kwadransie gotowania wstaw ryż do piekarnika – niech nabierze rumieńców. Najwyższy czas zaprosić domowników na niezapomnianą ucztę.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE