Makaron z gulaszem na jesienne dni

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Makaron z gulaszem na jesienne dni

Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni.

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
  • Łopatka wieprzowa – 500 g
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Marchewka - 1 średnia sztuka
  • Pietruszka -1 mała
  • Seler – 1/4 małej sztuki
  • Kapusta świeża - 1/8 małej sztuki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Liść laurowy - 2 szt.
  • Ziele angielskie - 6-8 szt.
  • Olej - 3 łyżki
  • Mąka- ok. 2 łyżki
  • Woda - ok. 1 litr


Wykonanie:

1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
3. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
4. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
5. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

Smacznego!

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.38/5 (29 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

m

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Makaron z gulaszem na jesienne dni: