Kolanko nie jest tak popularnym makaronem jak penne czy spaghetti – a szkoda, bo kryje w sobie wiele możliwości. Jego kształt jest bardzo wdzięczny i nadaje przygotowanym daniom prawdziwie oryginalny charakter. Zobaczcie, jak w połączeniu z wędzonym łososiem i cukinią staje się smacznym i szybkim daniem.
Przepis na makaronowe kolanko z wędzonym łososiem
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron kolanko – 250 g,
- łosoś wędzony – ok. 150 g,
- cukinia – 1 szt.,
- cebula – 1szt.,
- czosnek – 1 ząbek,
- świeży tymianek,
- oliwa,
- sól, pieprz, tymianek suszony.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dajemy kilka kropel oliwy, podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię oraz porwanego na drobne kawałki łososia. Wszystko delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy przez około 5 minut. Na koniec, do odcedzonego makaronu dodajemy uduszonego łososia z cukinią i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką tymianku. Smacznego!