Makaronowe kolanko z wędzonym łososiem

Makaronowe kolanko z wędzonym łososiem

Kolanko nie jest tak popularnym makaronem jak penne czy spaghetti – a szkoda, bo kryje w sobie wiele możliwości. Jego kształt jest bardzo wdzięczny i nadaje przygotowanym daniom prawdziwie oryginalny charakter. Zobaczcie, jak w połączeniu z wędzonym łososiem i cukinią staje się smacznym i szybkim daniem.

Przepis na makaronowe kolanko z wędzonym łososiem

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron kolanko – 250 g,
  • łosoś wędzony – ok. 150 g,
  • cukinia – 1 szt.,
  • cebula – 1szt.,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • świeży tymianek,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, tymianek suszony.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dajemy kilka kropel oliwy, podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię oraz porwanego na drobne kawałki łososia. Wszystko delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy przez około 5 minut. Na koniec, do odcedzonego makaronu dodajemy uduszonego łososia z cukinią i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką tymianku. Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zapiekanka Z Dynią: rozgrzeje Cie tej jesieni
Gołąbki Z Kaszą Gryczaną: klasyka w odświeżonym wydaniu
Ravioli Ze Szpinakiem I Serem: jak je przygotować?
Makaron Ze Szpinakiem: niskokaloryczny przepis
Polędwiczki Duszone: pomysł na smaczny obiad
Szparagi Z Kurczakiem: przepis prostu ze starożytnego Rzymu