Przedstawiamy Wam przepis na bardzo oryginalną i pyszną potrawę, które świetnie sprawdzi się jako wielkanocny, pełnowartościowy obiad.
Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem
Składniki:
- 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki,
- 4 ząbki czosnku,
- majeranek, sól, pieprz do smaku,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 łyżka oleju,
- Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak.
Wykonanie:
Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Do pieczeni idealnie pasuje Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak.