Pieczeń rzymska z jajkiem - w sam raz na Wielkanoc

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

 Pieczeń rzymska z jajkiem - w sam raz na Wielkanoc

Jaja to tradycyjny i nieodłączny element obchodów Świąt Wielkiej Nocy. Tym razem jednak, traktujemy jaja nieco bardziej nietuzinkowo i przedstawiamy Wam przepis na bardzo oryginalną i pyszną potrawę, które świetnie sprawdzi się jako wielkanocny, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

- 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,                           
- 2 jajka,                                                                             
- 3 łyżki bułki tartej,                                                                
- 1 łyżka mąki,                                                                            
- 4 ząbki czosnku,                                                                         
- majeranek, sól, pieprz do smaku,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,                                         
- 1 łyżka oleju,         
- Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak.                                                       


Wykonanie:

Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Do pieczeni idealnie pasuje Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak.

 

Tagi (8): , , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.03/5 (20 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Pieczeń rzymska z jajkiem - w sam raz na Wielkanoc :