Pieczeń rzymska z jajkiem – w sam raz na Wielkanoc

Pieczeń rzymska z jajkiem – w sam raz na Wielkanoc

Przedstawiamy Wam przepis na bardzo oryginalną i pyszną potrawę, które świetnie sprawdzi się jako wielkanocny, pełnowartościowy obiad.

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • majeranek, sól, pieprz do smaku,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 łyżka oleju,
  • Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak.

Wykonanie:

Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Do pieczeni idealnie pasuje Sos tatarski PREMIUM marki Tarsmak.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Krem Z Dyni: przepis
Parówki: poznaj trzy pomysły na poczęstunek
Sprawdź To: Sałatka z grillowanym kurczakiem
Placki Z Cukinii: jak je przygotować?