Gołąbki w wersji fit

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Gołąbki w wersji fit

Poznaj przepis na zdrowszą od tradycyjnej, ale i równie pyszną, wersję gołąbków!  

Wszyscy mamy czasem ochotę na pyszne, kojarzące nam się z domem rodzinnym lub z ukochaną babcią, gołąbki. Niestety, ta powszechna w Europie Środkowo-Wschodniej potrwa nie należy do najmniej tuczących i zdrowych. Zobaczcie, jakie innowacje w tradycyjnym przepisie na gołąbki można wyprowadzić, aby z czystym sukieniem przygotowywać je nawet wtedy, gdy przestrzegamy ścisłej diety. 
 
Przepis na zdrowe gołąbki w wersji fit:
 
Składniki:
  • 1 główka kapusty,
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka brązowego ryżu,
  • majeranek,
  • natka pietruszki,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 kostki rosołowe.
 
Sposób przygotowania gołąbków:
Weź kapustę, opłucz ją w wodzie. Następnie pozbądź się jej uszkodzonych liści. Wytnij nożem głąb i usuń go, a także odkrój twarde fragmenty kapusty wokół głąbu. Następnie włóż kapustę do gotującej się wody i "odparzaj" ją tak kilka lub kilkanaście minut, aż liście zmiękną, jednak nie zagotują się. Po tym czasie wyjmij kapustę i po chwili zacznij rozdzielać jej liście. Odłóż je na chwilę na bok i zajmij się farszem. 
Farsz: Ugotuj ryż w głębokim garnku. Zamiast solić go, wrzuć do garnka z wodą kostkę rosołową. W międzyczasie mięso przełóż do miski i dodaj do niego jajko, zioła, przyprawy, zgnieciony czosnek i posiekaną drobno cebulę. Całość wymieszaj. Po ugotowaniu się ryżu, dodaj go do całości gdy ostygnie. Dokładnie wymieszaj. 
W przygotowane wcześniej liście nakładaj farsz i zawijaj. Całość gotuj w głębokim garnku wyłożonym pozostałymi liśćmi ułożonymi na jego dnie, aż gołąbki będą gotowe. W zależności od temperatury w jakiej będziesz gotować, może to być od ok. 40 minut do nawet 1,5 godziny. 
 
Smacznego!
 
Tagi (8): , , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.38/5 (5 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

g

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Gołąbki w wersji fit: