Frittata ze szpinakiem i żółtym serem

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 1. Śniadanie

Frittata ze szpinakiem i żółtym serem

Frittata to danie w sam raz dla zabieganych: jest proste i szybkie, a do jego przygotowania wystarczą dowolne składniki i chęć do kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • garść szpinaku
  • plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • tymianek, bazylia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i chili do smaku


Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.

 

frittata

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.99/5 (43 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Frittata ze szpinakiem i żółtym serem: