6 pomysłów na zdrowe i pożywne śniadania

6 pomysłów na zdrowe i pożywne śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego pod żadnym pozorem nie należy go lekceważyć, a już zwłaszcza pomijać. Często jednak nasza inwencja kulinarna zawodzi, więc z niechęcią sięgamy po znienawidzony już przez nas chleb i słoik z dżemem. A przecież śniadania można urozmaicać tak, jak obiady czy kolacje! Poniżej prezentujemy kilka przykładów zdrowych śniadań, które dadzą nam energię na dobry początek dnia i sprawią, że poranki staną się o wiele przyjemniejsze.

Śniadanie wakacyjne: jogurt naturalny z muesli i świeżymi owocami

Oczywiście jogurt z muesli możemy jeść o każdej porze roku, najlepiej jednak smakuje z dodatkiem świeżych owoców sezonowych: malin, jeżyn czy borówek. Do smaku można również dodać orzechy włoskie, które świetnie wpływają na pracę mózgu.

Śniadanie na chrupko: tosty z dodatkami

Nie musisz posiadać tostera czy opiekacza, żeby zrobić tosty – wystarczy patelnia grillowa, na której można podpiec chleb bez dodatku tłuszczu. Kromki pełnoziarnistego chleba podgrzewaj lub opiekaj osobno, żeby móc potem włożyć między nie dodatki. A jakie to mogą być dodatki? Wszystko, co przyjdzie Ci do głowy – tuńczyka, pomidory, zioła, sałatę, ogórki konserwowe, przyprażone pestki dyni, możesz też kanapki posmarować odtłuszczonym serkiem. Zobaczysz, że z ciepłym pieczywem wszystko smakuje inaczej, a tosty nie tylko sprawdzają się jako kaloryczna przekąska z żółtym serem.

Śniadanie dla głodomorów: naleśniki

Dla tych, którym potrzeba nieco więcej energii z samego rana, proponujemy naleśniki w wersji light. Przygotowujemy je na minimalnej ilości oleju (a nawet bez – jeśli posiadamy patelnię teflonową), a do ciasta, zamiast pszennej, dodajemy mąkę razową oraz 2-3 łyżeczki otrębów. Jako nadzienie możemy użyć chudy twaróg lub świeże owoce. Po takim śniadaniu nikt nie wyjdzie z domu głodny.

Śniadanie tradycyjne: jajecznica z dodatkiem

Jajecznica nie musi być mdła i nudna, jak wielu osobom się wydaje. W zależności od tego, co lubisz i co akurat masz w domu, możesz ją podawać ze szpinakiem, grzybami (szczególnie polecamy kurki), pomidorami, łososiem lub tuńczykiem… Lista nie ma końca i wszystko zależy od Twojej własnej pomysłowości.

Śniadanie po włosku: grzanki

To przepis dla tych, którym  rano zależy na czasie. Wystarczy pełnoziarnistą bułkę przekroić na pół, skropić delikatnie oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grzanek lub suszonymi ziołami wedle własnych upodobań. Tak przygotowane kanapki trzeba wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 150°C. Ten czas można spokojnie przeznaczyć na make-up czy szybki prysznic.

Śniadanie kolorowe: sałatka owocowa

Podobnie jak śniadanie wakacyjne, najlepiej wychodzi w środku lata, kiedy owoców sezonowych mamy na pęczki, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by i w inne pory roku kombinować z dostępnymi owocami. Mamy tu zupełną dowolność i wybieramy owoce jedynie według własnych upodobań. Gotową mieszankę można skropić sokiem z cytryny lub zalać niedużą ilością jogurtu naturalnego.
 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

English Breakfast: pożywne śniadanie po angielsku
Frittata Ze Szpinakiem: idealny pomysł na śniadanie
Francuskie Tosty: croque monsieur i croque madame
Jajecznica: nowoczesna odsłona tradycyjnego dania
Jajecznica Z Kurkami: pyszna propozycja śniadaniowa