Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Do masy jajecznej możemy dodać ulubione przyprawy, a pomiędzy kromki włożyć wybrane owoce – to wzbogaci ich smak, a nam poprawi samopoczucie.

Jak zrobić tosty francuskie?

Składniki (na porcję dla jednej osoby):

  • dwie kromki białego chleba (lub najlepiej chałki)
  • 60 – 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka masła
  • cukier puder
  • jako dodatek: wanilia, cynamon, kardamon, świeże owoce (np. maliny, tryskawki, porzeczki, banany

Sposób przygotowania:

Mleko i jajko mieszamy razem w płaskim naczyniu na jednolitą masę. Możemy doprawić je ulubionymi przyprawami. Do naczynia wkładamy kromki chleba i zostawiamy na 2 minuty, by wchłonęły większość jajecznego płynu. Następnie przekładamy kromki na drugą stronę i pozwalamy im wchłonąć mleko z jajkiem do końca. Masło rozpuszczamy na patelni i na małym ogniu smażymy namoczony chleb. Kiedy zacznie się rumienić przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Przekładamy tosty na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy natychmiast z ulubionymi owocami lub syropem klonowym.
Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE