Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto na pierwszy posiłek wybrać owsiankę. Jak ją przygotować?
Jak przygotować owsiankę?
Składniki na 1 porcję:
- 40 g płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów (dowolne)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 10 g suszonej żurawiny
- 1/2 banana
- 1 kiwi
Sposób przygotowania:
W garnuszku podgrzewamy mleko. Gdy będzie ciepłe wrzucamy płatki owsiane, otręby, siemię lniane i żurawinę. Gotujemy około 5 minut, na niewielkim ogniu, często mieszając. Zdjemujemy garnuszek z gazu, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie przekładamy owsiankę na talerz, układamy pokrojonego w plasterki banana i kiwi. Owsiankę można dosłodzić do smaku stevią, miodem lub syropem z agawy.