Pożywne śniadanie w angielskim stylu

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 1. Śniadanie

Pożywne śniadanie w angielskim stylu

Sadzone jajko, kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Niesłusznie.

Dziś obfite śniadania nie są w Anglii tak powszechne jak dawniej. Danie to jedli kiedyś głównie chłopi ciężko pracujący przez cały dzień. Śniadanie często było dla nich jedynym posiłkiem, musiało być więc bardzo pożywne. Dziś przyzwyczajenia żywieniowe ludzi bardzo się zmieniły, a angielskie śniadania są głównie atrakcją turystyczną w brytyjskich restauracjach. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić Full English breakfast.

– English breakfast, to pożywne śniadanie, które doda nam energii i sprawi, że nie będziemy potrzebowali dodatkowej ilości kawy zaraz po wyjściu z domu. Podstawą angielskiego śniadania jest sadzone jajko, parówka, bekon i fasolka. Należy pamiętać o wybraniu parówek dobrej jakości. Ważne, aby miały one dużą zawartość mięsa i pochodziły od zaufanego producenta. – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, produkujących wysokiej jakości parówki Paryżanki.


Reszta składników zależy od własnej inwencji i upodobań. Zaletą tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego inne składniki, którymi w danej chwili dysponujemy np. kilka pieczarek czy plasterek szynki. Mając przed sobą trudny i długi dzień, zrezygnuj ze zwykłej kanapki z serem i postaw na pożywne śniadanie, które zapewni Ci mnóstwo energii aż do wieczora.

 


Oto nasza propozycja przyrządzenia Full English breakfast:


Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 cienkie plastry boczku parzonego ZM Pekpol,
  • 3 parówki Paryżanki klasyczne ZM Pekpol,
  • 2 pieczarki,
  • 1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • kromka chleba.


Przygotowanie:

Na dużej patelni podsmażamy boczek, na niego wbijamy jajka. Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podgrzewamy fasolkę i gotujemy parówki (można je też lekko zgrillować). Wszystkie składniki układamy na talerzu, podajemy z tostami lub razowym pieczywem. Smacznego!

 

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.13/5 (8 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Pożywne śniadanie w angielskim stylu: