Najlepszym źródłem ratunku, kiedy w kuchni coś idzie nie tak, są zawsze domowe sposoby naszych mam i babć. Poniżej przedstawiamy 15 sprawdzonych rozwiązań kuchennych frustracji.
Gotowanie jajek
Aby w czasie gotowania jajka nie pękły i nie wylało się z nich białko, dodaj do wody 2-3 łyżeczki soli. Nawet, jeśli skorupka pęknie, białko powinno pozostać w środku.
Ciemniejące owoce i grzyby
Przygotowujesz deser z bananami albo sałatkę z grzybami, którą będziesz podawać dopiero za kilka godzin? Jeśli nie chcesz, żeby owoce lub grzyby ściemniały do tej pory, skrop je niedużą ilością soku z cytryny.
Ratunek dla przesolonej zupy
Nawet najlepszym amatorom gotowania zdarza się od czasu do czasu coś przesolić. Jeśli przytrafi nam się to w czasie robienia zupy, nie oznacza to, że cała nasza praca poszła na marne! Wystarczy obrać i umyć 1-2 surowe ziemniaki (w zależności od ilości zupy i stopnia przesolenia) i wrzucić je do gotującej się zupy.
Uciekające mleko
Mleko ma tę właściwość, że zaczyna się gotować akurat w tym momencie, w którym odwracamy wzrok albo wychodzimy z kuchni. Aby wygrać z kipiącym mlekiem, wystarczy nasmarować wewnętrzne brzegi garnka masłem lub margaryną.
Zabielanie zupy
Nie ma nic lepszego od zabielonej śmietaną pomidorówki, prawda? Aby śmietana nie zważyła się w zupie, nie dolewaj jej bezpośrednio do garnka – zamiast tego, do niedużego garnuszka wlej łyżkę śmietany i chochelkę ciepłej zupy, wymieszaj dokładnie, dolej kolejną chochelkę i powtarzaj te czynności, aż śmietana zacznie się rozprowadzać bez pozostawiania grudek. Przelej zawartość garnuszka do garnka z zupą i wymieszaj. Tak zrób z całą śmietaną.
Wybieraj też śmietanę specjalnie przeznaczoną do zup i sosów – jest rzadsza i tym samym łatwiej ją wymieszać z zupą.
Krojenie cebuli
Ileż to łez już wylaliśmy nad tymi warzywami! Aby to się więcej nie powtórzyło, przed przystąpieniem do krojenia zanurz nóż w wodzie. Powtarzaj to co jakiś czas w trakcie krojenia.
Innym sposobem jest schłodzenie cebuli w zamrażalniku (ale nie dłuższe, niż 15-20 minut) lub włożenie jej przed krojeniem na kilka minut do zimnej wody.
Krojenie miękkich ciast
Włóż nóż do ciepłej wody i dopiero wtedy przystąp do krojenia miękkich czy wilgotnych ciast – to zdecydowanie ułatwi pracę.
Pryskający tłuszcz
Aby tłuszcz nie pryskał, brudząc nam całą kuchenkę, a przy okazji zapewniając nam niezbyt przyjemne oparzenia, należy dodać do niego szczyptę soli.
Wilgotna sól
Aby uratować wilgotną sól, włóż do solniczki kilka ziarenek ryżu.
Sposób na szkodniki
Jeśli w Twojej szafce z produktami spożywczymi (mąka, bułka tarta) lubią gnieździć się robaki, wstaw do niej miseczkę z mieszanką aromatycznych ziołowych przypraw. To powinno trzymać je z daleka od jedzenia.
Ubijanie piany
Tymczasem szczypta soli dodana do białka znacznie ułatwi ubijanie go na pianę.
Pozbywanie się zapachu
A kiedy po dniu gotowania nie możesz pozbyć się zapachu cebuli czy czosnku z rąk, umyj je w soku z cytryny lub w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, a następnie spłucz chłodną wodą.
A może Wy macie swoje sprawdzone kuchenne sposoby? Jeśli tak – koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach!